14 februari 2013

Verschoppelingen

Het verhaal speelt zich in 1664 af in Amsterdam. Daar woont Daniel met zijn zusje Saartje en zijn moeder en vader. Dan breekt de Pest uit. De verschrikkelijke ziekte grijpt snel om zich heen: binnen 2 weken verliest Daniel zijn moeder en zijn vader en zijn kleine broertje Thomas. Zijn zusje Saartje wordt ontvoerd door een gemene vent en die neemt haar mee naar Leiden. Daniel die gaat haar zoeken en ontmoet onderweg Ciro, een aardige jonge die is weggelopen uit het stadje Pisa. Daniel gaat samen met Ciro op zoek naar Saartje. Tijdens hun zoektocht stuiten ze op een groep verschoppelingen, mensen die nergens bij horen. Doordat Ciro gesnapt wordt bij het stelen van een kip van deze mensen, worden hij en Daniel allebei gepakt en vastgehouden. Nu is de kans dat ze Saartje ooit nog levend terug te vinden kleiner dan wat dan ook.
 Saartje is ondertussen ergens in Leiden aan het werk voor een vreselijke kerel en zijn bedrijf.  Daniel zit koortsachtig na te denken over een manier om haar terug te krijgen.


Wat ik leuk vind aan het boek is dat aan de achterkant geen woordenlijst staat maar een heleboel informatie over de Pest en Amsterdam en vollerijen. Het boek is verder ook heel leuk hoor. Het is vooral leuk om te lezen hoe Daniel uiteindelijk Saartje weer terugvond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten