5 mei 2015

Keerzijde

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit iets van Caja Cazemier had gelezen, tot nu toe. Misschien komt dat omdat ze meer voor meisjes schrijft, tenminste naar mijn gevoel. Van Martine Letterie heb ik wel heel wat gelezen, en ze waren allemaal even leuk. Ik heb ook nog nooit een boek gelezen dat door twee mensen is geschreven.
Ik vind het een goed geschreven en vlot lezend boek. Je wordt er echt in meegesleurd en weggezogen. Ik had het in één avond uit.

Dit boek heeft twee hoofdpersonen, eentje in het jaar 1891 en eentje in 2013. Om het hoofdstuk wordt er van hoofdpersoon gewisseld. Dat kan best verwarrend zijn, maar je raakt er snel aan gewend.
2013
Berber verhuist na de scheiding van haar ouders van Friesland naar Amsterdam. Zij vindt het allemaal wel even wennen, terwijl haar zusje, Mette, het allemaal heel leuk vindt. Als Berber in haar nieuwe klas komt, wordt ze overspoeld met vragen, en ze komt erachter dat het in Amsterdam eigenlijk alleen maar om seks draait. Berber vind het moeilijk om aan haar nieuwe klas en omgeving te wennen. Mette daarintegen went heel snel, heeft snel veel vriendinnen en vrienden en iedereen vindt haar cool.
1891
Ypkje moet van haar ouders maar eens gaan werken, dus ze verlaat het huis van haar ouders en gaat ze als dienstmeisje werken bij een rijke familie in Leeuwarden. Ze wordt verliefd op de haar werkgever, en als haar werkgeefster naar zee moet om op te knappen van een ziekte raakt Ypkje zwanger van haar werkgever. Die haar vervolgens ergens in Amsterdam dumpt in een krot waar bijna nooit daglicht komt en waar ze met nog een aantal vrouwen woont die een kind moeten krijgen. In Amsterdam komt ze Aletta Jacobs tegen, de eerste vrouwelijke dokter in Nederland, ook de eerste vrouw die mocht studeren. Aletta Jacobs helpt haar en ondersteunt haar bij haar zwangerschap.
Aan het einde van het boek komen de verhalen bij elkaar en dan snap je waarom ze deze twee verhalen in een boek gestopt hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten