9 juli 2015

Mijn zusje

Ik ben een fanaat als het gaat om oorlogsboeken (boeken die gaan over de eerste of tweede wereldoorlog of over welke andere oorlog dan ook). Ik heb dus al vele boeken gelezen over de tweede wereldoorlog, over het verzet, deportaties van joden, NSB’ers en ga zo maar door. Maar ik heb nog niet veel over zigeuners en hun lot in de oorlog gelezen, en daarom vond ik dit boek heel interessant, vooral ook omdat je heel veel leert over de cultuur van de zigeuners (Sinti en Roma).
Perla is een Sintimeisje. Ze wil niet zoals de andere mensen in haar familie analfabeet zijn, daarom wil ze naar school. Maar omdat haar familie met woonwagens door Duitsland, Nederland en Frankrijk reist, en omdat haar familie nog steeds vasthoudt aan de oude tradities en gebruiken gaat dat nogal moeilijk.
Terwijl ze door het land trekken merken ze dat de bevolking ineens een aversie tegen de Sinti en Roma heeft. Ze worden zo nu en dan met stenen bekogeld als ze in een stadje aankomen. Als ze dan eindelijk in de winter hun winterkamp opslaan bij een boerderijtje, wiens bewoners de familie hartelijk ontvangen, mag ze eindelijk naar school. Daar wordt ze echter ook snel een buitenbeentje, tot ze vrienden wordt met een joods meisje: zij is ook een buitenbeentje. Dat joodse meisje moet samen met haar vader vluchten omdat ze anders wordt opgepakt door de politie. Perla en haar familie vluchten naar Nederland, waar ze tot midden in de oorlog mogen blijven. Daarna worden ze in verzamelkampen gezet, en uiteindelijk naar Westerbork afgevoerd.

Het boek beschrijft de sfeer en de mensen in zo’n kamp en je gaat jezelf daar ook echt zien. Daarom is het ook niet een heel spannend actieboek, zoals veel verzetsboeken. De schrijfster sleept je mee terug de tijd in, zonder hele spannende thrillerachtige gebeurtenissen. Er staat op het boek dat het een boek is voor lezers vanaf 11 jaar, ik vind dat dat moet worden bijgesteld naar 12 jaar.
Maar het is wel echt een aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten