7 juli 2015

Paper Towns en Een weeffout in onze sterren


De hele boekenlezende wereld jubelde over ‘Een weeffout in onze sterren ‘en daarom heb ik besloten het boek te kopen, samen met ‘Paper Towns’ , wat iets minder bekend is en door de zelfde schrijver geschreven is. Op de achterkant van een van de boeken staat een quote uit het NRC handelsblad: ‘intelligent taalgebruik.’ Ik ben het volledig eens met deze quote. Beide boeken zitten vol ‘mooie’ woorden en de zinnen worden op een interessante, correcte manier gevormd. ‘Paper Towns’ en ‘een weeffout in onze sterren’ gaan allebei over liefde, maar zijn zeker geen doorsnee boeken.
‘Een weeffout in onze sterren’ gaat over Hazel en Augustus, twee kankerpatiënten die verliefd op elkaar worden (voordat ze allebei doodgaan). Het verhaal is  optimistisch terwijl het over een heel zwaar onderwerp gaat. Ik begon van de karakters in dit boek te houden en ik heb gehuild toen ik aan het einde van dit hartverscheurende boek kwam.

‘Paper Towns’ is een prachtig verhaal over Quinten, ‘Q.’ ,die verliefd is op Margo Roth Spiegelman. Nadat ze samen op een avond wraak hebben genomen op iedereen die Margo kwaad heeft gedaan, verdwijnt ze en Quinten doet er alles aan om haar terug te vinden. Margo is niet gegijzeld, vermoord of ontvoerd, ze is gewoon weggelopen en heeft aanwijzingen voor Quinten achtergelaten. Met zijn vrienden gaat Quinten haar aan het einde van dit boek achterna. Ik vond het interessant dat de karakters in dit boek zo anders reageerden op dingen dan ik zou doen .

De boeken zijn goed geschreven, humorvol, met  lange zinnen met veel bijzinnen. De nadruk ligt absoluut niet op de humor. De verhalen zijn prachtige liefdesverhalen, waarin de hoofdpersonen in conflict met zichzelf en hun problemen komen. De verhalen lopen niet goed af, maar wel realistisch. In beide boeken staan kleine stukjes tekst, quotes, die nog jaren door mijn hoofd zullen zweven, omdat ze zo goed situaties beschrijven, of omdat ze zo mooi zijn.
Ik vind dat de schrijver, John Green, clichés, over het algemeen goed uit zijn boeken weet te houden. In plaats daar van hebben de hoofdpersonages een aantal gewoontes die men als raar zou kunnen bestempelen en gebeuren er zo veel niet- cliché dingen, dat de boeken voor mijn gevoel af en toe een heel heel klein beetje naar een cliché neigden. Tijdens het lezen van het boek had ik hier echter geen last van.

Het maakt niet uit hoe oud je bent  van wat voor een soort boeken je houdt, wie je ook bent je moet deze boeken lezen!  Ze zijn prachtig en je kunt er van  genieten, leren,  je erdoor laten meeslepen en er om lachen en huilen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten