13 augustus 2015

WIJ LEUGENAARS

‘’ Wij zijn Sinclairs.
Niemand komt iets te kort.
Niemand heeft het ooit mis.
We wonen-in de zomer tenminste op een prive eiland.
Misschien is dat alles wat je hoeft te weten.
Behalve dat sommige van ons leugenaars zijn.’’

Cadence gaat elk jaar met haar familie naar een eiland, waar ze hun vakantie vieren. Met haar neef Johnny, nicht Mirren en hun vriend Gat, de leugenaars, beleeft ze een heleboel fantastische zomers. Totdat ze tegen een rots aan zwemt en haar geheugen verliest. Als ze twee zomers later terugkomt weet ze niet eens meer wat de werkelijkheid is.

Ik vond dit een prachtig boek. En een misleidend verhaal. Ik vind de manier waarop het boek geschreven is poetisch en bijzonder. Ik denk dat dit een heel ‘tijdloos’ verhaal is. De afloop van het verhaal is verassend en veranderde iets aan het boek, waardoor ik terugdacht aan alles wat ik had gelezen en het veel mooier vond dan toen ik het daadwerkelijk las. Aan het einde van het boek voelde ik meer sympathie voor de bijfiguren, hield ik meer van de hoofdpersonen en wilde ik meteen het verhaal nog een keer lezen.

Ik vind het lastig om een woord te verzinnen dat dit verhaal omschrijft. Het verhaal is niet spannend, maar houdt je wel in zijn greep. Het is geen liefdesverhaal, alhoewel het aspect liefde er zeker in voorkomt. Het gaat over vriendschap en ook weer niet. er komen mensen die anders en vrij durven denken in voor en mensen die dat helemaal niet kunnen. Het verhaal is geen ellenlange aaneenschakeling van gebeurtenissen. Het verhaal is fantastisch.

Ik denk dat wij leugenaars een boek is dat ik niet snel zal vergeten. Het is volgens mij geschikt voor ‘ervaren lezers’, omdat je gewend moet zijn aan boeken wil je echt van dit verhaal kunnen genieten. Ik wil  graag dat iedereen dit boek leest, omdat ik zo blij ben met het feit dat ik het heb gelezen, een echte aanrader dus!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten