29 oktober 2015

Valavond

Valavond is een van oorsprong vlaams oorlogsverhaal. Het gaat over een aantal jonge mensen ten tijde van de tweede wereldoorlog. Het gaat ook over liefde, over hoe de mensen dachten in die tijd  en over beslissingen die men neemt die grote gevolgen kunnen hebben. Dit verhaal heeft iets heel eigens. Ik moest wel wennen aan sommige woorden, die anders zijn in het nederlands.
Mona komt in een cafe werken, waar ze sjoemelt met drankjes. Haar bazin is heel vriendelijk en samen schenken ze ’s avonds glazen in met sterke, dure drank. Hoe later het wordt, hoe slechter de kwaliteit van de geschonken drank.(maar de klanten betalen voor de hoogste kwaliteit). Mona krijgt van veel vaste gasten van het cafe informatie. Niet alleen over hun persoonlijke leven en hun mening over de oorlog. Ze is door hen ook op de hoogte van de plannen van mensen die tegen Joden zijn.  Hierdoor weet ze levens te redden en kan ze haar vrienden in het verzet helpen. Tot ze op een dag een onhandige beslissing neemt.
Ik had bij dit boek het gevoel dat ik echt in het dorp waar de hoofdpersonen leefden, woonde. Ik vond het plezierig om het verhaal te lezen. Ik vind het goed dat de tweede wereldoorlog in dit boek een bijzaak is- en niet de hoofdzaak- en denk dat volwassenen en kinderen vanaf twaalf jaar dit boek  met plezier kunnen lezen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten