17 december 2015

Haaieneiland

Dit boek speelt begin achttiende eeuw. Als Roemer en zijn broer, nadat hun vader in de gevangenis is gegooid, naar Amsterdam reizen worden ze door een man aangesproken die zegt dat hij wel een leuk baantje voor hen heeft. Omdat ze toch iets moeten verdienen gaan ze met de man mee naar het huis van een belangrijk man. Van daaruit monsteren ze aan op een schip om mee te gaan op een ontdekkingsreis.
Ze varen op een groot schip dat deel uitmaakt van een vloot. Aan het begin van de reis is alles nog goed, maar langzamerhand verandert dat. Veel mensen krijgen scheurbuik, het eten bederft, het regent en stormt en de matrozen worden ook nog eens afgebeuld door de bootsman.
Dan zinkt één van de schepen en sterft Roemers broer als die meehelpt bij een reddingsactie.
Ze strandden op een eiland en Roemer en een aantal andere matrozen lopen de wildernis in. Het is er heet en ze verwachten de hele tijd een mes in hun ribben te krijgen en gaan behoedzaam verder het eiland op.
Als ze bij een dorp aankomen is het een dorp vol vrouwen, de mannen zijn allemaal opgevreten door een naburige stam. De bootsman wil op zoek naar parels die daar veel voorkomen. Roemer wil dat niet omdat hij net vriendschap heeft gesloten met een meisje op het eiland, en allemaal dingen begint te ontdekken.

Rob Ruggenberg heeft al veel boeken geschreven, en ik heb ze allemaal verslonden. Net als zijn andere boeken gaat Haaieneiland over vriendschap en speelt het in het verleden waardoor je er ook nog wat van leert. Maar als je Boogschutter van Hirado hebt gelezen zal je dezelfde verhaallijn terugvinden in dit boek, maar daarom is dit natuurlijk niet een slechter boek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten