25 februari 2016

De Scheepsjongens van Bontekoe

Dit klassieke boek is geschreven door Johan Fabricius. Hij heeft dit boek in negentiendrieëntwintig (1923) geschreven. Toch blijft het een superboek. Ik ben hem nu al voor de derde keer aan het lezen. Hij is nog steeds leuk! Nu volgt de samenvatting.
De samenvatting:
Peter Hajo is de grootste ramp van de stad. Hij is al smid, drogist, bakker en hij heeft nog veel meer gedaan. Helaas is hij overal weggestuurd. Hajo weet wel zeker dat hij naar de zee moet gaan omdat hij daar het geschikte werk vindt. Dat zegt hij zelf tenminste. Er is echter maar één probleem, Hajo is nog maar veertien en om aan te monsteren op een schip moet je zestien zijn. En dat is Hajo nog niet. Op eens liep schipper Bontekoe daar voor zijn neus. Hajo is naar het huis gegaan van schipper Bontekoe en vraagt of hij toch kan aanmonsteren ook al is hij te jong. Dat mag. De volgende dag moet hij om kwart voor negen bij een schip zijn dat naar Texel vaart om daar de bemanningsleden over te brengen naar de Nieuw-Hoorn. Dat is het schip van schipper Bontekoe. De Nieuw-Hoorn is een grote driemaster, en Hajo is meteen blij als hij het schip ziet. Want dat, is nu zíjn schip. Al snel merkt hij dat hij niet de enige scheepsjongen is. Rolf is namelijk ook nog een scheepsjongen en Rolf en Hajo worden al snel vrienden.
Als de beste vriend, Padde, een kaars op een vat brandewijn zet vliegt het schip in de fik. Padde, Hajo en Rolf spoelen met z’n allen aan op een eiland. Nu moeten ze zelf zien te overleven.
Zal het ze lukken of zullen ze doodgaan en hun eigen stad nooit meer weerzien? Of hebben ze nog een kans dat ze overleven?

Ja, zullen ze overleven? Ik heb het mezelf telkens weer afgevraagd. Als je dat wilt weten moet je echt het boek lezen. En ik raad het echt aan dat te doen. Het is namelijk echt een geweldig boek. Minstens het lezen waard tot wel 3 keer toe! In het boek zitten ook nog eens plaatjes maar die zijn klein en in zwart-wit. Als ik het boek een cijfer zou moeten geven is dat zeker een 10! Ik raad het boek echt aan!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten