9 februari 2016

Oog om oog

Als Jaap-Jan jong verhuist naar een nieuwe woonplaats, ver van hun oorspronkelijke woonplaats komt hij in een klas waar hij er niet bij hoort. Hij praat raar vinden een aantal jongens die de sfeer in de klas bepalen, en Jaap-Jan wordt getreiterd en gepest, vooral door één jongen: Ivar. Jaap-Jan kan niet meer naar huis toe lopen zonder over zijn schouder te kijken, kortom, zijn leven is vreselijk. Als hij naar de universiteit gaat ontdekt hij dat hij er daar wel bij hoort, hij maakt snel vrienden en mensen praten tegen hem! Jan-Jaap heeft het er erg naar zijn zin, hij gaat werken in een kroeg en heeft een prachtige kamer in een groot huis. Dan komt er op een avond een bekende de kroeg binnen: Ivar. Jan-Jaap besluit dat hij zijn leven niet nog een keer naar de gallemiezen laat helpen en hij maakt een plan, een plan dat pas aan het einde helemaal zichtbaar wordt.
Buddy Tegenbosch is werkzaam als piloot bij Lufthansa en schreef eerder het boek Pokerface. Het thema van dit boek is duidelijk pesten en de gevolgen daarvan, Tegenbosch werkt dit goed uit en laat zien dat hij er veel onderzoek naar heeft gedaan.
De schrijfstijl is aangrijpend maar toch losjes, Tegenbosch laat de hele tijd een spanning merken die je vastzuigt aan boek. Net zoals Stiefkind van Selma Noort laat hij door terugblikken kleine herinneringen zien waardoor het verhaal en de ontknoping als een doosje in elkaar passen. De spanning is goed uitgewerkt en in de grote spanningsboog bouwt het boek op in een crescendo naar een bloedstollend einde.
Het boek is een heel heftig boek, en ik geef er een 10 voor, het is gelijkwaardig aan Wonder, maar net iets beter. Het is geschikt voor iedere middelbaar scholier. Oog om oog is een meesterwerk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten