7 maart 2016

Achter de draad


Achter de draad is een leuk boek
Mars woont in Nederland, aan de grens met België, tijdens de Eerste Wereldoorlog. België is verslagen en is brandende. Hoewel er in België geen Belgische regering meer zetelt is het geen reden om te stoppen met het smokkelen van boter en andere spullen over de grens en terug. Soms worden er ook mensen de grens over gesmokkeld, daarom bouwen de Duitsers een hek waar stroom op staat, precies op de grens. Mars helpt wel eens bij het smokkelen, en ziet net voordat het hek dicht gaat hoe een vriend van hem een zwangere vrouw de grens over brengt, de vriend brengt haar onder in mars’ huis. Nadat de vrouw is bevallen sterft ze, tijdens haar zwangerschap spreekt ze de wens uit dat haar baby bij haar eigen mensen komt. Mars neemt de baby het brandende België in om te zorgen dat ze bij haar eigen mensen komt.
Hans Kuyper heeft al heel veel boeken geschreven en hoort bij De schrijvers van de Ronde Tafel. Achter de draad kwam op de shortlist voor het beste historische jeugdboek. Hans Kuyper heeft al vele prijzen gewonnen voor zijn boeken: Kinderjuryprijzen en een Oostenrijkse staatsprijs.
De woorden in dit boek zijn vrij simpel, daarom leest dit boek makkelijk weg. De epiloog zorgt ervoor dat alles als een doosje op elkaar past. Ik kan me goed vinden in de recensie van Bas Maliepaard in Trouw. Daarin zegt hij dat er de liefde tussen Mars en de zus van de vrouw wel erg snel opvlamt, en dat het een zeldzaam verhaal is omdat het het neutrale Nederland in de Eerste Wereldoorlog als decor heeft, iets dat niet vaak gebeurd.
Verder is het metafoor voor mensenlevens wel een beetje irriterend af en toe.
Ik geef dit boek een 8, omdat het op sommige punten wel wat wat beter kan maar verder wel heel goed is uitgewerkt.
Het boek is geschikt voor 10 tot 14 jarigen.
Leopold, Amsterdam.
183 blz.
€ 14,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten