10 maart 2016

Haaieneiland

Roemer en Pieter zijn hun huis, moeder en al hun bezittingen verloren. Ook zijn ze hun vader voor een poos kwijt omdat hij in een tuchthuis komt. Roemer en Pieter vertrekken naar hun oom in Gouda. Hij zegt dat ze niet lang bij hem kunnen blijven. En zo komen Roemer en Pieter op een scheepsreis naar het verborgen Zuidland terecht. Maar de reis is een hel. De matrozen worden mishandeld, krijgen scheurbuik of ze worden opgegeten door haaien. Ook Roemers broer heeft scheurbuik.
Als een van de drie schepen, de Africaensche Galey, op een rif loopt bij Takapoto moeten een paar matrozen naar het schip toe om de matrozen daar te redden. Ze gaan aan land en Roemer, Baltus Jansse (de kwartiermeester van de Thienhoven), Claess, een matroos die de tering heeft en swart Jan lopen weg. In totaal zijn ze met zijn vijven.
Op het eiland komt Roemer een Meisje tegen die Nu’i heet. Roemer is meteen verliefd op Nu’i. Nu’i leert Roemer verschillende dingen; dat hij een paar keer met zijn handen op het water moet slaan om nieuwschierige haaien weg te jagen maar ook dat er nog wat ergers is dan de haaien. Op een eiland niet ver van Takapoto ligt nog een eiland. Een vijandelijk eiland. De krijgers daar zijn moordlustig, kanibalistisch en sterk. Kortom de krijgers van An’a zijn erg sterk, bijna onoverwinnelijk.
Na een aanval van de krijgers van An’a komt er nog een klap. Een klap die misschien wel de ondergang van Takapoto betekent...

Ik zelf heb het boek binnen één dag uitgelezen. Ik genoot er echt van. Toen ik het boek opende leek het alsof ik zelf in een compleet nieuwe wereld stapte. Ik vond het fantastisch. Het leek alsof ik de geur van zieke mensen zelf kon ruiken. Ik kon de dood en verderf voelen, pakken met mijn eigen handen. Toch voelde ik niet alleen maar dood en verderf, ik voelde ook liefde, blijdschap maar ook verwarring alsof het een grote warboel is in je hoofd. Het komt allemaal voor in dit boek. Ik geef het boek een superdikke tien, het is heel mooi geschreven en ik vind het erg knap. Petje af voor Rob Ruggenberg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten