26 april 2016

Overspoeld

Pieter gaat voor een jaar naar Sri Lanka om daar te helpen bij een school voor dove en blinde kinderen voordat hij gaat studeren. Twee dagen voor hij terug naar huis gaat is er een vreselijke tsunami die alles wegvaagt, en die Pieter ternauwernood overleeft, hij moet samen met een vriend van hem proberen weer veilig thuis te komen, door een verwoest Sri Lanka. Hij is de avond voor de tsunami verliefd geworden op een Zweeds meisje, en hij probeert haar en haar vriendin ook terug te vinden. Terug in Nederland en een aantal jaar later krijgt hij, terwijl hij de WK finale Nederland-Spanje kijkt, een vriendschapsverzoek via Facebook van het meisje dat hij toen in Sri Lanka ontmoette, en dat doet hem aan alles terugdenken. Gideon Samson won al twee Zilveren Griffels en twee Gouden lijsten. Hij schreef al zeven boeken waarvan er vier werden vertaald naar het Duits en één naar het Deens.
De opbouw van het boek is erg grappig, omdat je eigenlijk Pieters verhaal leest, verteld via de WK finale, dus de delen heten ook: eerste helft, rust, tweede helft en verlenging, en dat maakt alles een grappig maar ook serieus geheel. Alles wat er toen was, die gekte rond het WK komt zo schitterend weer terug, ook omdat je dat zelf hebt meegemaakt, kan jij je er goed in verplaatsen. Gideon Samson laat je de rauwe werkelijkheid duidelijk zien, en je wordt meegevoerd door de indringende schrijfstijl. Het thema van dit boek is toch wel een traumatische gebeurtenis, omdat hij probeert er niet meer over na te denken als hij gaat studeren en ook als hij ermee wordt geconfronteerd. Het thema wordt op zich wel goed uitgewerkt in het boek.
Je kan eigenlijk niks anders doen dan genieten als je dit boek leest. Het boek is geschikt voor iedereen boven de twaalf jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten