30 juni 2016

Het maan-mysterie

Het lijkt wel een droom: reizen naar de maan, maar voor Dash en zijn ouders is het de werkelijkheid. En volgens Dash is het zo leuk nog niet, het is er zelfs oersaai! Bijna nooit mag hij naar buiten, het eten is er chemisch en smaakt nergens naar en om dan nog maar te zwijgen over het rijke en gemene gezin van de Sjobergs...
Dash zijn ouders zijn wetenschappers, daarom zijn ze met het hele gezin naar de maan verhuisd. Ze leven met nog een paar gezinnen in een maanbasis. Dat is een gebouw waarin de omstandigheden ongeveer hetzelfde zijn als op de aarde. Op de maan zelf is het erg gevaarlijk, omdat er weinig zuurstof is en er veel onverwachte gevaren dreigen. Dash is 12 jaar en bevriend met Kira. Allebei (en eigenlijk iedereen in de maanbasis wel) hebben ze een hekel aan de familie Sjoberg. Het is een rijke familie die een half miljard dollar heeft betaald om een reis naar de maan te kunnen maken. Nu ze er eenmaal zijn vinden ze het er vreselijk! Nu proberen ze iedereen het leven in de maanbasis zuur te maken. Als op een dag de strenge robotachtige commandant: Nina Stack verdwijnt, is iedereen in rep en roer! Hoe kan ze ooit de maanbasis hebben verlaten zonder haar ruimtepak te hebben meegenomen? En waarom zou ze dat dan hebben gedaan? Dash, die al eerder een moord heeft opgelost (in het eerste deel van de serie), gaat samen met Kira op onderzoek uit. Hierbij krijgt Dash hulp van een alien in zijn hoofd: Zan. Dat klinkt best raar, en dat is het eigenlijk ook. Hij weet niks van Zan, maar hij kan wel met haar praten. Zan voelt ook dat Nina in gevaar is en dat ze niet lang meer zal leven. Dash en Kira moeten haar vinden voordat het te laat is!
Het maan-mysterie is een heerlijk boek! Het heeft humor, bevat spanning en alles wat je nog meer van een boek verwacht! Het boek leest erg makkelijk weg, ondanks dat ik het eerste deel (nog) niet gelezen heb (wat is nu zeker wel wil gaan doen!!). Het fijne aan dit boek is dat de hoofdpersonen gewoon doen wat je wilt dat ze doen, hierdoor kan je heel goed met ze meeleven en hoef je niet boos op ze te worden ;-) Tijdens het lezen dacht ik de hele tijd dat ik wist waar Nina kon zijn, maar dit bleek aan het eind helemaal anders te zitten! Met een beetje kritiek op de mensheid en hoe wij leven en wat we daarmee aanrichten aan deze wereld en het heelal om ons heen is het ook echt een boek uit deze tijd. Echt een van de beste boeken die ik gelezen heb! Eentje die je nooit meer vergeet!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten