29 juli 2016

2C

2C pakt je vast en laat je nooit meer los!
De nieuwe thriller van Mirjam Mous doet een beetje aan de film Speed denken. Het haakt subtiel aan op een aantal thema’s die nu vrij actueel zijn: moslimterrorisme, AZC’s, discriminatie en ook nog de thema’s die altijd actueel zijn: en groepsdruk.
Klas 2C vertrekt met een tourincar voor een werkweek naar de Ardennen. Ze zijn nog niet ver of ze krijgen allemaal een berichtje op hun mobiel met de tekst dat ze een DVD moeten afspelen die in de bus licht. Op die DVD staat dat er een bom in de bus ligt, en dat niemand erin of –uit mag, de bus ontploft als dat gebeurt. Eerst denkt iedereen dat het een grap is, maar dan krijgen ze een nieuw bericht dat als ze het niet geloven dat ze dan naar een bepaalde plek moeten gaan. Als ze op die plek zijn, het is bij een garage, dan ontploft de garage, de dader laat zien dat het menens is. De politie is al gebeld, en de positie is doorgegeven. Al snel krioelt het van de agenten en journalisten om de bus. Valentijn’s moeder, Valentijn is de hoofdpersoon, is bij de politie, en hij wordt de persoon die vanuit de bus de politie op de hoogte houdt. Hij, zijn moeder en de kinderen uit de klas proberen het raadsel te ontrafelen voor het te laat is.
Dit boek is zo meeslepend dat je eigenlijk niet anders kan dan het ineen keer uit lezen. Je krijgt door flashbacks kleine stukjes informaties over wat er de afgelopen jaren/weken is gebeurd. Daardoor probeer je zelf de hele tijd de denken wie het nou heeft gedaan en wie de schuldige is. Het boek wisselt ook vaak van personages, en dat geeft ook iedere keer een interessante kijk op de situatie. Verder is het een mooi boek als het gaat over de een beetje erkenning en je eigen identiteit ontdekken. Het is ook leuk hoe Mous de actualiteiten weet te combineren tot een spannend, een meeslepend en toch ook wel een tot nadenken aanzettend boek.
Een echte aanrader.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten