18 augustus 2016

Jacco's reis door het Rhijnlant

Een boek waarin Jacco van 14 jaar in de tachtigjarige oorlog een reis maakt in het gebied tussen Leiden en Haarlem. Jacco is getuige van een diefstal van tulpenbollen, redt een meisje (waar hij stiekem verliefd op wordt) en gaat op reis om kruiden te halen voor een apotheker. Er wordt in detail verteld wat hij elke dag ziet en meemaakt.
Dit is denk ik het apartste boek wat ik ooit gelezen heb! Ik heb het boek niet uitgelezen omdat ik het erg saai vond en nog een paar redenen: Ten eerste zijn de hoofdstukken raar ingedeeld. Ze bestaan uit een hele zin waarin eigenlijk al verteld wordt wat er gaat gebeuren en ze beginnen steeds midden op een bladzijde. Vooral dat laatste vond ik erg vervelend omdat het daardoor moeilijk is om je boekenlegger tussen het boek te doen en na een hoofdstuk te stoppen met lezen, omdat je dan niet meer precies weet waar je was gebleven. Ten tweede staan er veel moeilijke woorden in het boek die ik niet begreep. Dat is niet erg, maar dan is het wel fijn als er een woordenlijst achterin staat waarin je de betekenis kan opzoeken. Deze woordenlijst miste ik in dit boek. Ten derde vond ik het saai dat er geen tijdsprongen in dit boek worden gemaakt (in ieder geval niet tot het stuk waar ik gelezen heb). Alles wordt dag na dag heel gedetailleerd beschreven zonder dat er hele spannende dingen gebeuren.
Ik vond het verder wel leuk om te lezen over het gebied waar ik woon, maar het is erg jammer dat dit boek zo saai is, want normaal houd ik juist wel van historische boeken. Misschien is dit boek leuker voor jongere kinderen onder de 12 jaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten